lördag 6 februari 2010

Visste du att...

bild
...dagens chokladkaka har sett ut som den gör sedan 1879. Då uppfanns conchen (bilden ovan), en maskin som berabetar konsistensen så att kakaomassan blir slät och fin.

...runt Första Världskriget var chokladen så utbredd att även arbetarklassen kunde njuta av den, trots att den fortfarande ansågs som en lyxprodukt.

...det var också vid det här laget populärt att fylla praliner med diverse smaker, t.ex. nougat, likör och kola.

...från och med 1900-talet blev också chokladtillverkarna mermåna om vilka bönor de använde i sin choklad, allt för att sticka ut och ha en unik choklad på marknaden.

...soldater har sedan Första Världskriget haft en mörk chokladkaka i nödprovianten, något de fortfarande har för dess nyttiga energitillskott.

Infromation från böckerna Svensk Chokladbok och Choklad ;Fakta, Histo ria, Passion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar