tisdag 23 mars 2010

Visste du att...

Trinitario
Forastero
Criollo


...det finns tre sorters kakao(träd) som används för chokladtillverkning; Criollo, Forastero och Trinitario.

...Criollo är den "finaste" sorten, men den är mycket känslig och står därför bara för ca. 3% av världsproduktionen.

...Forastero är den absolut vanligaste sorten och står för ca. 80% av världsproduktionen eftersom den är mycket motståndskraftig mot sjukdomar och annat som kan skada trädet. Dess smak är dock inte alls lika exklusiv som Criollo.

...Trinitario har funnits sedan 1700-talet då den troligtvis kom till efter en storm på ön Trinidad. Någon form av korsning skedde mellan Criollo och Forastero vilket ledde till uppkomsten av Trinitario.

...det är bara kakao gjord av Criollo, Trinitario eller undergruppen Nacional av Forastero som räknas som fin (aromatisk) kakao.

Försök ta reda på vilken böna det är i chokladen du äter - det är roligt att veta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar