lördag 9 januari 2010

Pralintillverkning!

Att göra egna praliner är jätteroligt! Men det tar sin lilla tid, stress är inte att rekommendera.


Börja med formerna, man behöver speciella pralinformar som kan köpas t.ex. här. "Gnugga" dem med fetvadd (köps på apoteket). Det gör man främst för att pralinerna ska lossna lättare.



Temperera sedan chokladen. Det är lite svårt att säga exakt hur mycket choklad som går åt, men det är bättre att ta för mycket än för lite; du kan ju alltid göra något annat med chokladen som blir över, men att temperera ny choklad är kanske inte lika kul.

Ta sedan en liten sked och gör "skalen". Det är viktigt att det är choklad i hela formen, annars går pralinen lätt sönder. Låt dem stelna i kylskåp.


Klicka i fyllningen du vill ha. Här är det viktigt att det inte blir för mycket fyllning, och det får absolut inte hamna fyllninge på kanten av skalet, då fäster inte "botten".


Här har vi använt choklad/hallonmarmelad och kaffefyllningen.


Man kan också köpa färdiga pralinfyllningar, den rosa är med jordgubbssmak.

Ha sedan på choklad till botten. Försök att få den så slät som möjligt. Låt dem stelna ordentligt.


När du ska ta ur pralinerna ur formerna vänder du på dem och slår försiktigt till en början, lossnar de inte får du ta i. Det funkar inte att "pilla" ut dem.

Tada!

1 kommentar:

  1. Ser jättesmaskigt ut, när bjuder du. /pappas golfpolare

    SvaraRadera